lørdag den 26. december 2009

Animal Collective - Fall Be Kind (09)


Animal Collective passer på mange måder perfekt ind i min ekspansive brug af ordet postrock. De har har blandet utrolig mange genrer ind i deres lyd - noise, folk, mere straight indie, og senest techno - og især på deres første plader var der en stor fornemmelse for rum og stemning - hele pointen med Campfire Songs (03) er, at den er optaget live på en veranda mens regnen siler ned. I år brød de for alvor igennem med Merriweather Post Pavillion og numre som Brother Sport og My Girls, men jeg synes ikke den plade var lige så god som Strawberry Jam (09) og Here Comes the Indian (03).



Denne her ep fra december er mere min smag, den er mere afvekslende, mere kantet, mere mærkelig. Den åbner med nummeret Graze, et elektronisk nummer, der pludselig bliver til en dans via et George Zamphir panfløjtesample. Herefter kommer det store mesterværk: What Would I Want? Sky. Først er det en indieelectro sag, lyden er elektronisk, det starter stille og går mod et klimaks præcis som andre numre som Seasun med Delorean og Beautiful Life med Gui Boratto. Herefter bliver det helt stille igen, og man gør sig klar til nummerets hookline begynder. Men så sker der noget mærkeligt. En akustisk guitar kommer ind, et mærkeligt sample går i gang, rytmen skifter til 7/8, AC-folkene begynder at istemme med melodi og kontramelodi og harmonier og pludselig er det en samplefolkindie ting. Effekten er fantastisk. Det er umuligt at genrebestemme, opbygningen er som en techno-ting, men lyduniverset er helt særegent. Lyt nedenfor, det er et af årets numre:



Herefter bliver ep'en om muligt endnu mere abstrakt. De tre sidste numre er dronende og eftertænksomme, men stadig interessante. Resten af ep'en kan også høres på youtube eller grooveshark og den er bestemt pengene værd. Alt i alt er det her den perfekte måde for Animal Collective at runde et fantastisk årti af. Det føles lidt for første gang som om de nøjes med at opsummere hvad det er der gør dem så gode i stedet for at bryde nyt land, men det er sgu imponerende at kunne opsummere 10 år, 8 plader, 3 ep'er og talrige sideprojekter på 19 min. Hatten af, og jeg glæder mig til at høre mere.

Anmeldelser:
Allmusic
Pitchfork
Cokemachineglow
Drownedinsound
Tinymixtapes
Gaffa
Soundvenue
Undertoner
What Would I Want? Sky hos Pitchfork

Køb

Ingen kommentarer:

Send en kommentar