fredag den 25. december 2009

Intro

Hvad er postrock? Postrock er et åndsvagt genrenavn, der har skiftet mening gentagne gange siden det først kom frem sådan ca omkring 1994 i anmeldelser af Simon Reynolds. Man kan læse om etymologien på wikipedia. Denne blog vil handle om postrockplader udfra den brug af navnet som Reynolds havde tænkt sig. Jeg kommer aldrig til at kunne beskrive scenen lige så godt som Simon Reynolds gjorde i bladet Wire i maj 94. Men da det er en lang artikel, så mener han kort fortalt at postrock betyder at bands bruger rockinstrumentation til ikke rockagtige formål. Han konkluderer så videre at det langt hen ad vejen betyder at man ikke forsøger at genskabe en energisk livefølelse i studiet, men i stedet bruger studiet og efterbehandling som instrument, gudfaderen til postrockscenen er Brian Eno. Desuden gjaldt det om at inddrage andre moderne genrer som hiphop og techno.

Denne beskrivelse blev hægtet på engelske grupper fra start 90'erne som Disco Inferno, Bark Psychosis og Seefeel. Derefter tog postrocken en tur over atlanten til USA hvor den blev hægtet på amerikanske grupper som Tortoise og Labradford. Disse grupper inddrog også elektroniske virkemidler, men der var en stor forskel. De brugte mere inspiration fra jazz og klassisk og havde mere fokus på livekoncerter end de engelske grupper. Herefter udviklede postrock sig til at gælde grupper som Mogwai, Godspeed You! Black Emperor og Sigur Ros, grupper der snarere end at blande rocken med andre genrer og lyde brugte rockinstrumenter til at spille andre slags sange. Og herefter gik det i stå. De sidste mange år har postrock mest været brugt om meget konservativt lydende grupper som Explosions In the Sky og A Silver Mount Zion, og reelt fremsynede grupper som Battles, Animal Collective og Gang Gang Dance har fået andre genrebetegnelser knyttet til sig.

Denne blog vil forsøge at rede postrock betegnelsen ved at bruge den ordenligt. Både om plader fra 91 (året hvor jeg hævder genren starter med plader som Loveless og Laughing Stock) og frem, helt aktuelle plader, samt om gamle plader, der vil bleve omtalt under betegnelsen 'Avant-Post' der oversat fra fransk betyder før-efter. Og ja, det er prætentiøst, men det er musikken også... Derudover vil der være masser af smagsprøver (lovlige naturligvis) og links til videre læsning og andre anmeldelser, hvilket for de nyeste og kendteste plader formentlig er en smule redundant. Men nå ja.

Så hvad er postrock? Det er rockmusik, der ikke forsøger blot at lyde som en livekoncert, men som bruger studiet til at skabe 'noget andet'. Det er rockmusik, der ikke er bange for at inddrage inspiration fra andre genrer som jazz, klassisk, hiphop, techno, ambient, kraut, psychedelia, verdensmusik etc. Og det er rockmusik, der ikke blot handler om melodi, riff og rytme, men også om stemning, dynamik, tekstur etc. Og så er det naturligvis mange andre ting. Det er nok nemmest at vise ved hjælp af pladerne selv.

De første par indlæg er redigerede indlæg fra min anden blog, Kronoper, der mere generelt handler om kultur.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar